Sernik z żurawiną i kruszonką

Drukuj
19.12.2025  Magda

Ten sernik z kruszonką i żurawiną ma w sobie coś z magii świąt – jest gęsty, kremowy i pełen ciepłych, domowych aromatów. Słodycz aksamitnej masy serowej pięknie łączy się z lekko kwaskową żurawiną, tworząc idealną zimową harmonię smaków. Chrupiąca, maślana kruszonka z migdałami dodaje mu przyjemnej tekstury i sprawia, że każdy kęs smakuje wyjątkowo. To ciasto, do którego chce się wracać przez cały grudzień i które idealnie prezentuje się na świątecznym stole. A przy tym jest wyjątkowo proste w przygotowaniu – dokładnie takie, jak lubimy w czasie przedświątecznej gorączki.

Składniki (na blachę o wymiarach około 25x25cm):

  • 150g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • słoik dżemu z żurawiny z tego przepisu, tylko pominąć skórkę z pomarańczy

Na masę serową:

  • 1kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • opakowanie budyniu śmietankowego

 

Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, zimne masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i esencję waniliową, a następnie pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie sypkie ciasto, które po zgnieceniu łączy się w całość.

 

Odkładamy około 5 łyżek masy, dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy – to będzie nasza kruszonka. Pozostałym ciastem wyklejamy formę, dociskając je palcami, a następnie rozprowadzamy na nim dżem żurawinowy.

 

W osobnej misce mieszamy twaróg, jajka, cukier, mąkę i budyń śmietankowy tylko do połączenia składników, tak aby masa była gładka, ale nie napowietrzona. Wylewamy masę serową na warstwę żurawiny i równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką.

 

Pieczemy około 40–45 minut w 160°, do chwili gdy kruszonka lekko się zarumieni. Nie musimy się martwić, że po wyciągnięciu sernik może się wydawać niewypieczony – ładnie stężeje w lodówce.

 

Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika, zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blacie do całkowitego ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce, żeby sernik dobrze się ściął i pięknie kroił.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *