
Składniki (na blachę o wymiarach około 25x25cm):
- 150g zimnego masła
- 2,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki płatków migdałowych
- słoik dżemu z żurawiny z tego przepisu, tylko pominąć skórkę z pomarańczy
Na masę serową:
- 1kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- opakowanie budyniu śmietankowego
Do robota kuchennego wrzucamy mąkę, zimne masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i esencję waniliową, a następnie pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie sypkie ciasto, które po zgnieceniu łączy się w całość.
Odkładamy około 5 łyżek masy, dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy – to będzie nasza kruszonka. Pozostałym ciastem wyklejamy formę, dociskając je palcami, a następnie rozprowadzamy na nim dżem żurawinowy.
W osobnej misce mieszamy twaróg, jajka, cukier, mąkę i budyń śmietankowy tylko do połączenia składników, tak aby masa była gładka, ale nie napowietrzona. Wylewamy masę serową na warstwę żurawiny i równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy około 40–45 minut w 160°, do chwili gdy kruszonka lekko się zarumieni. Nie musimy się martwić, że po wyciągnięciu sernik może się wydawać niewypieczony – ładnie stężeje w lodówce.
Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika, zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na blacie do całkowitego ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce, żeby sernik dobrze się ściął i pięknie kroił.












