Składniki (na 3 porcje):
- 300g masy krówkowej
- 2 białka
- 200g naturalnego serka homogenizowanego
- 5 łyżek mleka
- garść pistacji
- szczypta soli
Przyrządzanie deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia masy krówkowej – potrzebujemy garnka z wrzątkiem oraz rondelka, który zmieści się w garnku. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, aby było gorące. Następnie przekładamy do mleka masę krówkową i umieszczamy rondelek w garnku z gorącą wodą. Za pomocą rózgi cukierniczej rozbijamy masę na mniejsze kawałki i mieszając, staramy się rozpuścić masę w mleku. Pod wpływem ciepła oraz rozcierania po około 5 minutach mamy płynną, bursztynową masę. Wyciągamy rondelek i odstawiamy na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.
W międzyczasie ubijamy dwa białka ze szczyptą soli – ubijamy do momentu aż białka są maksymalnie sztywne i błyszczące.
Do ostygniętej masy krówkowej najpierw dodajemy serek homogenizowany i mieszamy, a następnie, po łyżce, dodajemy ubite białka i rózgą cukierniczą delikatnie wszystko mieszamy. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem posypujemy deser posiekanymi pistacjami.
Czy taki krem nadaje się do przełożenia ciasta ?
Niestety. jest zdecydowanie za rzadki. Ale polecam zmiksować mascarpone, z ubitą kremówkę oraz krem pistacjowy/pastę pistacjową i będzie idealne do ciasta. Ostatnio testowałam.