Składniki (na 4 porcje):
- 200g serka homogenizowanego
- 200ml śmietanki kremówki
- 8 cienkich pierniczków
- pół szklanki orzechów włoskich
- łyżka cukru
Orzechy wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego na 180° piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wykładamy do ostygnięcia i siekamy z grubsza nożem.
Pierniczki przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Do słoiczków/miseczek/pucharków, w którym będziemy podawać, wsypujemy na dno po łyżce pokruszonych pierniczków i odrobinę posiekanych orzechów – zostawiamy trochę na wierzch.
Do naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek, dodajemy do niego cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Do serka dodajemy łyżkę bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy do połączenia składników.
Do każdego słoiczka wkładamy solidną porcję masy serowej. Na wierzch posypujemy resztą pierniczków oraz orzechami. Wkładamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.