Karczek pieczony w ziołach

Drukuj
17.04.2014   Magda

Z racji świąt, wszystko powinno być wyjątkowe i niecodzienne. Dlatego chcę, aby jutro moi goście zjedli coś naprawdę dobrego i poczuli się wyjątkowo. Pieczony karczek w aromatycznych ziołach i słodkim pieczonym czosnkiem jest właśnie czymś wyjątkowym. Postawiony na stole, stanowi jego ozdobę, a pokój wypełni się pieczystym aromatem. Podawany z sosem, ziemniakami lub kluskami śląskimi jest idealną propozycją na rodzinny, świąteczny obiad.

Składniki (na 7-8 porcji):
  • około 1 kg karczku
  • mały pęczek bazylii, pół pęczku melisy cytrynowej i kilka gałązek tymianku
  • około 1 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • płaska łyżeczka Vegety
  • łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • łyżka sosu sojowego
  • około 4 łyżek oleju lub oliwy
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • szklanka bulionu wołowego
  • łyżka mąki

 

Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Robimy marynatę: siekamy zioła, wrzucamy je do miseczki i ucieramy łyżką z pieprzem, Vegetą i czerwoną papryką. Następnie dodajemy sos sojowy oraz oliwę lub olej, znowu ucieramy. Na koniec dodajemy czosnek i mieszamy.

 

Pokrywamy mięso dokładnie marynatą ze wszystkich stron, miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w zimne miejsce na minimum 5 godziny. Najlepiej jest zrobić mięso dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Po wyciągnięciu z lodówki, wkładamy mięso w rękaw do pieczenia, zawiązujemy folię z obu stron jak cukierek i robimy kilka dziurek na wierzchu.

 

Wstawiamy mięso do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy około 70-80 minut.

 

Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika, odlewamy wytopiony z mięsa tłuszcz do małego garnuszka, zagotowujemy na średnim ogniu. Do bulionu dodajemy łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzamy. Następnie małym strumykiem, wlewamy bulion do soków z mięsa cały czas mieszając. Doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i przelewamy do sosjerki. Podajemy razem z mięsem, pokrojonym w grube plastry.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *