Kurczak z pomidorowym sosie z podpieczonymi warzywami

Drukuj
05.08.2025   Magda

Są takie dni, kiedy potrzebujemy czegoś prostego, ale pełnego smaku – dania, które  syci, a jednocześnie wygląda tak, że od razu chce się jeść. Ten przepis to właśnie taka propozycja: soczysty kurczak, kolorowa papryka z pomidorami, z dodatkiem karmelizowanej w occie balsamicznym cebuli, która nadaje całości wyrazistego, lekko słodkiego charakteru. Całość łączy się z aromatycznym sosem pomidorowym. Podawana z ulubionym makaronem, to idealna propozycja na szybki, ale efektowny obiad, która zachwyci każdego przy stole.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g mięsa z kurczaka – u mnie podudzia ale mogą być piersi
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • 150ml kremówki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru

Do podania:

  • 180g ugotowanego makaronu – u mnie pappardelle
  • świeże zioła – u mnie bazylia i tymianek
  • parmezan do posypania

 

Kurczaka myjemy, kroimy w kawałki wielkości kęsa, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz około pół łyżeczki suszonego czosnku, mieszamy, odkładamy.

 

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne po czym dzielimy jeszcze na pół – aby były mniej więcej ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pióra.

 

Suchą, dużą patelnie bardzo mocno nagrzewamy i układamy na niej paprykę, skórką do dołu – mocno opiekamy, dociskając, aż skórka nawet sczernieje, obracamy i podobnie robimy z drugą stroną. Ściągamy z patelni, na którą następnie wrzucamy pomidorki – smażymy aby też się skórka podpiekła, ściągamy.

 

Wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kurczaka w przyprawach i smażymy, aż też się mocno podpiecze. Ściągamy. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę – smażymy cebulę, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Wtedy dodajemy do niej ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy. 

 

Na patelnie wlewamy passatę i około 1/2 szklanki wody. Dodajemy resztę granulowanego czosnku, cukier, sól i pieprz do smaku, suszone oregano oraz kremówkę – wszystko mieszamy i dusimy około 5 minut.

 

W tym czasie podpieczoną wcześniej paprykę kroimy w paski. Po 5 minutach duszenia, dodajemy do sosu wcześniej podpieczone warzywa oraz kurczaka, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Serwujemy je z ugotowanym wcześniej makaronem, posypane świeżymi ziołami i posypane szczodrze tartym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *