Składniki (na 2 porcje):
- 250g mięsa z kurczaka – u mnie podudzia ale mogą być piersi
- 1 średnia czerwona cebula
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
- 150ml kremówki
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka cukru
Do podania:
- 180g ugotowanego makaronu – u mnie pappardelle
- świeże zioła – u mnie bazylia i tymianek
- parmezan do posypania
Kurczaka myjemy, kroimy w kawałki wielkości kęsa, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz około pół łyżeczki suszonego czosnku, mieszamy, odkładamy.
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne po czym dzielimy jeszcze na pół – aby były mniej więcej ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Suchą, dużą patelnie bardzo mocno nagrzewamy i układamy na niej paprykę, skórką do dołu – mocno opiekamy, dociskając, aż skórka nawet sczernieje, obracamy i podobnie robimy z drugą stroną. Ściągamy z patelni, na którą następnie wrzucamy pomidorki – smażymy aby też się skórka podpiekła, ściągamy.
Wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy kurczaka w przyprawach i smażymy, aż też się mocno podpiecze. Ściągamy. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę – smażymy cebulę, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Wtedy dodajemy do niej ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy.
Na patelnie wlewamy passatę i około 1/2 szklanki wody. Dodajemy resztę granulowanego czosnku, cukier, sól i pieprz do smaku, suszone oregano oraz kremówkę – wszystko mieszamy i dusimy około 5 minut.
W tym czasie podpieczoną wcześniej paprykę kroimy w paski. Po 5 minutach duszenia, dodajemy do sosu wcześniej podpieczone warzywa oraz kurczaka, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Serwujemy je z ugotowanym wcześniej makaronem, posypane świeżymi ziołami i posypane szczodrze tartym parmezanem.