Kruche ciasto ze śliwkami i pomarańczową kruszonką

Drukuj
31.10.2025  Magda

To jedno z tych ciast, które pachną dzieciństwem. Kruche, maślane, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką, którą w tym przepisie podkręciłam pomarańczą. To mój absolutny klasyk – nauczyłam się robić je już jako dziecko, mając może dziesięć lat. Wtedy zagniatałam je ręcznie, z dumą podsypując mąką stolnicę, ale dziś korzystam z robota kuchennego – szybciej, czyściej, a smak wciąż dokładnie ten sam. To ciasto idealne, gdy mamy ochotę na coś domowego i prostego, bez brudzenia połowy kuchni. Wszystko przygotowujemy w kilka minut – najpierw kruche ciasto, potem kruszonkę – i w efekcie otrzymujemy złocisty, pachnący wypiek, który znika szybciej, niż zdążymy zaparzyć herbatę.

Składniki (na blachę o wymiarach około 25x25cm):

  • 150g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 350g drobnych śliwek

Na kruszonkę:

  • 100g zimnego masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Odkładamy na chwilę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 180°.

 

Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, wlewamy jajko, esencję waniliową oraz sok z pomarańczy. Włączamy robota i miksujemy pulsacyjnie, aż składniki połączą się w grudkowatą, lekko wilgotną masę, która zaczyna się zlepiać. Nie wyrabiamy jej zbyt długo – gdy tylko masa zacznie tworzyć jednolitą kulę, wyłączamy robota. Ciasto przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, lekko dociskając palcami lub łyżką.

 

Na wierzchu układamy przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.

 

Teraz robimy kruszonkę – do tego samego robota rzucamy masło, mąkę, cukier i skórkę pomarańczową. Miksujemy krótkimi pulsami, aż powstaną wilgotne okruchy. Kruszonkę wysypujemy równomiernie na wierzch śliwek.

 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika  i pieczemy przez 40-45 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a śliwki delikatnie się zapieką. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a ostudzone możemy zajadać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *