
Składniki na roladę:
- 4 duże jajka
- 150g cukru
- 180g purée z dyni
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu i odrobinę do dekoracji
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego – u mnie z kawałkami laski wanilii
- szczypta soli
- cukier puder do obsypania ściereczki i ciasta
Na nadzienie:
- 330ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania kremowego serka – około 270g
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy na wysokich obrotach na puszysty krem. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i miksując, dodajemy purée z dyni. Dalej miksując na niskich obrotach, dodajemy porcjami przesiane suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę tworząc płaski, równy prostokąt. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-15 minut – biszkopt powinien być delikatnie rumiany z wierzchu.
W czasie gdy ciasto się piecze, na czystą, dużą ściereczkę kuchenną przesiewamy równomiernie cienką warstwę cukru pudru – warstwa cukru sprawi, że ścierka nie przyklei się do ciepłego ciasta podczas rolowania.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące układamy na ścierce – kładziemy je upieczonym wierzchem na ścierkę a następnie delikatnie odrywamy papier. Za pomocą ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki.
Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek śmietanowy, cukier puder oraz esensje waniliową i miksujemy do połączenia na gęsty krem. Około 1/4 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką – użyłam szerokiej tylki do tynkowania tortu, ale możemy użyć rozety czy innej końcówki. Resztę kremu rozkładamy równomiernie na roladę. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem za pewne lekko wyjdzie – za pomocą noża delikatnie do rozsmarowuje w łączeniu, tak aby rolada się nie rozkleiła. Układam roladę tak aby koniec był na spodzie. Odłożonym kremem dekorujemy wierzch rolady.
Zwiniętą roladę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gotową roladę przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem oraz cynamonem.












