Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 2 duże jajka
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 75g sera feta
- 4-5 rzodkiewek
- 50g zielonego ogórka – około 1/3
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 grube kromki dobrego chleba
- świeże zioła do posypania – u mnie szczypior i koperek
Jajka wstawiamy do ugotowania się na twardo – do dobrze osolonej wody dajemy jajka i gotujemy około 6 minut od chwili zagotowania. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, ja odrobinę obtłukuje skorupkę, aby woda dostała się pod i potem łatwiej było jajka obierać.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa – myjemy rzodkiewki oraz ogórka. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, rzodkiewki dzielimy w ćwiartki. Przekładamy do miseczki, dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszam i odstawiamy na chwilę.
Do robota kuchennego przekładamy jogurt grecki oraz większość część fety – polecam zostawiać mały kawałek do posypania dania z wierzchu. Dodajemy odrobinę pieprzu i rozdrabniamy na kremową, jednolitą konsystencję. Przekładamy całość na duży talerz lub półmisek i rozprowadzamy.
Kromki chleba kroimy w duże grzanki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i osmażamy na niej grzanki, z każdej strony, na złocisty kolor. Po opieczeniu zostawiamy na ciepłej patelni, na chwilę.
Obieramy jajka, przekrawamy na pół, układamy na kremowej fecie. Do nich dodajemy ogórki i rzodkiewki, rozkładamy to tu, to tam. Na to równomiernie układamy grzanki. Całość posypujemy z wierzchu świeżo mielonym pieprzem, posiekanymi ziołami i odłożonym wcześniej kawałkiem fety. Danie podajemy. Możemy przygotować danie wcześniej i trzymać w lodówce do chwili podania, ale polecam nie dodawać do niego grzanek, a przygotować je i dodać dopiero przed samym podaniem aby pozostały ciepłe i chrupiące.