Jajka z nowalijkami na kremowej fecie

Drukuj
15.04.2025  Magda

Wiosenny powiew na talerzu? Jest to zdecydowanie ta sałatka, chociaż nie do końca jest to sałatka, ale na pewno coś przecudownie pysznego. Takie jaja na twardo na pierzynce z kremowej fety z dodatkiem świeżego ogórka, rzodkiewki, szczypiorku oraz koperku mogą zostać podane jako jedno-dwuosobowe wyśmienite śniadanie. Na Wielkanoc można zrobić taki wielki półmisek tych wspaniałości i każdy sobie nałoży ile będzie chciał, aby tylko wyłowił wszystkie poszczególne składniki – wtedy taki wielki kęs wszystkiego naraz to jest to.

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 75g sera feta
  • 4-5 rzodkiewek
  • 50g zielonego ogórka – około 1/3
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 grube kromki dobrego chleba
  • świeże zioła do posypania – u mnie szczypior i koperek

 

Jajka wstawiamy do ugotowania się na twardo – do dobrze osolonej wody dajemy jajka i gotujemy około 6 minut od chwili zagotowania. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, ja odrobinę obtłukuje skorupkę, aby woda dostała się pod i potem łatwiej było jajka obierać.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – myjemy rzodkiewki oraz ogórka. Ogórka kroimy w cienkie plasterki, rzodkiewki dzielimy w ćwiartki. Przekładamy do miseczki, dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszam i odstawiamy na chwilę.

 

Do robota kuchennego przekładamy jogurt grecki oraz większość część fety – polecam zostawiać mały kawałek do posypania dania z wierzchu. Dodajemy odrobinę pieprzu i rozdrabniamy na kremową, jednolitą konsystencję. Przekładamy całość na duży talerz lub półmisek i rozprowadzamy.

 

Kromki chleba kroimy w duże grzanki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i osmażamy na niej grzanki, z każdej strony, na złocisty kolor. Po opieczeniu zostawiamy na ciepłej patelni, na chwilę.

 

Obieramy jajka, przekrawamy na pół, układamy na kremowej fecie. Do nich dodajemy ogórki i rzodkiewki, rozkładamy to tu, to tam. Na to równomiernie układamy grzanki. Całość posypujemy z wierzchu świeżo mielonym pieprzem, posiekanymi ziołami i odłożonym wcześniej kawałkiem fety. Danie podajemy. Możemy przygotować danie  wcześniej i trzymać w lodówce do chwili podania, ale polecam nie dodawać do niego grzanek, a przygotować je i dodać dopiero przed samym podaniem aby pozostały ciepłe i chrupiące.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *