- 2 garści umytej i osuszonej rukoli
- 2 jajka
- około 70g słodkich pomidorków cherry
- po łyżeczce ulubionych ziaren – u mnie słonecznik i dynia
- 1 łyżka oliwy
- grubsza kromka dobrego chleba
- łyżeczka gęstego octu balsamicznego
- około łyżka tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy jajka na twardo, tak aby zachowały żywo żółtą barwę żółtka – uzyskujemy ten efekt, gdy wkładamy jajka do ciepłej wody i od chwili zagotowania gotujemy je około 5 minut. Następnie ściągamy z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą, nadtłukujemy lekko skorupkę i zostawiamy na chwilę w wodzie – skorupka będzie się lepiej obierać.
W czasie gdy jajka się gotują, rukole kładziemy na talerzu, na wierzch układamy pomidorki przekrojone na pół.
Na suchą patelnie wsypujemy ziarna i lekko prażymy, cały czas pilnując aby się nie przypaliły. Gdy już pachną i są złociste, ściągamy je z patelni, najlepiej na talerz, żeby szybciej ostygły.
Kromkę kroimy w duże grzanki. Na patelnię po ziarna wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy grzanki i podpiekamy na złocisty kolor, z każdej strony. Ściągamy z patelni.
Do rukoli z pomidorami dodajemy większość nasion oraz grzanki, a także połowę przygotowanego parmezanu – mieszamy. Na wierzch dajemy przekrojone na pół jajka, które doprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem. Całość z wierzchu polewamy octem balsamiczny, posypujemy resztą ziaren i parmezanu i od razu podajemy.