Sałatka z rukolą i jajkiem

Drukuj
30.07.2013   Magda

Czy to na pyszne śniadanie czy na lżejszą kolację, taka sałatka z jajkami i słodkimi pomidorkami będzie idealna. Jest szybka w wykonaniu, wszystko uda się przygotować w czasie gdy gotują się jajka. Ja uwielbiam dodawać do niej chrupiące ziarenka oraz chrupiące grzanki, chociaż jeśli nie macie na nie czasu, kromka świeżego chleba z masłem do takiej sałatki, w sumie czemu nie? Nie zapomnijcie 0 solidnej porcji parmezanu, on naprawdę robi to coś w tej sałatce.

Składniki (na 1 dużą porcję): 
  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli
  • 2 jajka 
  • około 70g słodkich pomidorków cherry 
  • po łyżeczce ulubionych ziaren – u mnie słonecznik i dynia
  • 1 łyżka oliwy
  • grubsza kromka dobrego chleba
  • łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • około łyżka tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

 

Gotujemy jajka na twardo, tak aby zachowały żywo żółtą barwę żółtka – uzyskujemy ten efekt, gdy wkładamy jajka do ciepłej wody i od chwili zagotowania gotujemy je około 5 minut. Następnie ściągamy z ognia, wstawiamy do zlewu i zalewamy zimną wodą, nadtłukujemy lekko skorupkę i zostawiamy na chwilę w wodzie – skorupka będzie się lepiej obierać.

 

W czasie gdy jajka się gotują, rukole kładziemy na talerzu, na wierzch układamy pomidorki przekrojone na pół. 

 

Na suchą patelnie wsypujemy ziarna i lekko prażymy, cały czas pilnując aby się nie przypaliły. Gdy już pachną i są złociste, ściągamy je z patelni, najlepiej na talerz, żeby szybciej ostygły. 

 

Kromkę kroimy w duże grzanki. Na patelnię po ziarna wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy grzanki i podpiekamy na złocisty kolor, z każdej strony. Ściągamy z patelni.

 

Do rukoli z pomidorami dodajemy większość nasion oraz grzanki, a także połowę przygotowanego parmezanu – mieszamy. Na wierzch dajemy przekrojone na pół jajka, które doprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem. Całość z wierzchu polewamy octem balsamiczny, posypujemy resztą ziaren i parmezanu i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *