Składniki (na 1 dużą porcję):
- połówką małej zielonej lub żółtej cukinii
- 3 garście rukoli
- 3 łyżki oliwy czosnkowej – można dać zwykłą i szczyptę czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- łyżka ziaren słonecznika
- 1/3 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
- pieczywo do podania – opcjonalnie
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę czosnkową lub zwykłą i szczyptę granulowanego czosnku. Dodajemy rukolę, odrobinę soli oraz pieprzu, mieszamy. Wykładamy na duży talerz.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i gdy jest gorąca, wybijamy jajko i smażymy sadzone – poziom wysmażenia żółtka dostosowujemy do swoich upodobań, ja lubię płynne. Wykładamy je, najlepiej łyżką cedzakową, na wierzch cukiniowej sałatki.
Jeśli na patelni zostało mało oliwy, dolewamy łyżkę lub dwie i wsypujemy na nią ziarna słonecznika i smażymy je aż lekko się zrumienią, wtedy dodajemy do nich paprykę, mieszamy i od razu ściągamy z ognia. Takimi paprykowymi ziarnami polewamy sałatkę i jajka.
Od razu podajemy, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.