Składniki (na 1 dużą porcję):
- 200g startej na tarce cukinii
- 50g sera fata
- 2 jajka
- łyżka oleju
- sól i pieprz od smaku
- szczypta chili
- pieczywo do podania
Startą na tarce cukinie odciskamy w rękach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinię – doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i smażymy do czasu do czasu mieszając, aż delikatnie zacznie się rumienić. Formujemy ją w płaski placek.
Wierzch placka posypujemy serem feta – możemy odrobinę zostawiać aby posypać jajka po wierzchu. Łyżką robimy niewielkie wgłębienia w placku i tam wbijamy jajka – zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i trzymamy do ścięcia, około 4-5 minut, aż białka się zetną, a na żółtkach postanie biała błonka.
Ściągamy z ognia, posypujemy resztą fety, odrobiną pieprzu, soli i chili do smaku. Podajemy z pieczywem.