Jajka sadzone na cukinii z fetą

Drukuj
01.03.2025   Magda

Moje ostatnie uzależnienie śniadaniowe – sadzone jajka na podsmażanej cukinii z serem feta – no po prostu coś przepysznego. Jeśli znacie te zwykłe sadzone albo te tylko na fecie, to koniecznie dodajcie tartej cukinii – to jest ten warzywny dodatek którego tym jajkom brakowało. Rozpływające się żółtko, kremowa feta, aromatyczna podpieczona cukinia i kawałek bułeczki – to jest kęs idealny.  W moim przypadku na wierzchu jeszcze szczypta chili – nie zaszkodzi, zaskoczy.

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 200g startej na tarce cukinii
  • 50g sera fata
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz od smaku
  • szczypta chili
  • pieczywo do podania

 

Startą na tarce cukinie odciskamy w rękach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinię – doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i smażymy do czasu do czasu mieszając, aż delikatnie zacznie się rumienić. Formujemy ją w płaski placek.

 

Wierzch placka posypujemy serem feta – możemy odrobinę zostawiać aby posypać jajka po wierzchu. Łyżką robimy niewielkie wgłębienia w placku i tam wbijamy jajka – zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i trzymamy do ścięcia, około 4-5 minut, aż białka się zetną, a na żółtkach postanie biała błonka.

 

Ściągamy z ognia, posypujemy resztą fety, odrobiną pieprzu, soli i chili do smaku. Podajemy z pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *