Składniki (na 3-4 porcje):
- 0,5kg miąższu z arbuza
- 100ml świeżego soku z grejpfruta
- 3 łyżki syropu z owocu czarnego bzu lub do smaku
Z miąższu arbuza usuwamy wszystkie pestki. Wrzucamy go do blendera kielichowego lub podobnego urządzenia. Dolewamy świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta oraz syrop z kwiatów bzu. Miksujemy. Możemy spróbować i dosłodzić jeszcze syropem jeśli jest za mało. Ja lubię bardziej wytrawny smak.
Przelewamy do pudełka do zamrażania. Wstawiamy na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i mieszamy widelcem, rozdzielając większe grudy. Wstawiamy ponownie do zamrażarki do całkowitego zamrożenia – ja zostawiłam na noc.
Przed podaniem zeskrobujemy granitę – widelcem drapiemy wierzch i tworzymy różowy śnieg. Przekładamy do salaterek, kieliszków lub szklaneczek i od razu podajemy. Ciekawy sposób podania, dla dorosłych, podałam w opisie 🙂