Składniki (na 1 porcje):
- około 100g brukselki, po oczyszczeniu
- 30g plastrowanego boczku
- 1 mała cebula
- 2 duże jajka
- 2 łyżki parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- odrobina koperku – opcjonalnie
- łyżeczka oleju
Boczek kroimy w paseczki, a cebulę obieramy i siekamy drobno. Oczyszczamy brukselkę, odcinamy twarde końcówki i szatkujemy w plasterki.
Na małej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy boczek, aż stanie się złocisty i chrupiący, a następnie dodajemy cebulę i smażymy razem kilka minut, aż cebula zeszkli się i nabierze aromatu. Dorzucamy brukselkę i smażymy całość, aż warzywo lekko zmięknie, zachowując przy tym delikatną chrupkość – około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu.
W miseczce roztrzepujemy jajka z parmezanem, solą i pieprzem. Wlewamy je na patelnię do podsmażonych składników, delikatnie mieszamy aby jajka równomiernie się rozprowadziły, zmniejszamy ogień, przykrywamy i smażymy powoli, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Podajemy od razu, a jeśli lubimy, możemy posypać frittatę odrobiną koperku i oczywiście dodatkową porcją parmezanu.