Składniki (na 1 dużą porcję):
- 4 łyżki owsianki górskiej
- 1 mały dojrzały banan
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 jabłko
- łyżeczka kremu ciasteczkowego
- szczypta cynamonu
- odrobina oleju do natłuszczenia patelni
Zaczynamy od jabłka – owoc myjemy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i stawiamy na małym ogniu. Dusimy, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż jabłko lekko zmięknie ale się nie rozpadną – około 4-6 minut. Po tym czasie ściągamy na chwilę z ognia.
W międzyczasie, do miski przekładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy płatki owsiane, cynamon i wszystko razem zagniatamy widelcem, do połączenia.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Smażymy około 7-8 minut, mieszamy, rozdzielając i obracając kawałki podsmażanej owsianki, aby zrumieniła się z każdej strony. Rozdzielamy na gródki jak przy granoli i ściągamy patelnie z ognia.
Na talerz wykładamy porcję jogurtu naturalnego. Na niego wykładamy owsiankę oraz podduszone jabłko. Krem ciasteczkowy podgrzewamy w mikrofali do płynnej konsystencji, polewamy całość i podajemy.












