Cynamonowa owsianka z patelni z prażonym jabłkiem

Drukuj
18.10.2025   Magda

Jesienne poranki aż proszą się o coś ciepłego, pachnącego i otulającego. Ta owsianka z patelni to kwintesencja cosy klimatu – skarmelizowana i chrupiąca, pełna cynamonu i słodyczy duszonych jabłek, z łyżką kremu ciasteczkowego, który powoli rozpływa się na wierzchu. Przygotowujemy ją w kilka minut, a cały dom wypełni się zapachem szarlotki i przytulnych poranków pod kocem. Idealna na chłodne dni, gdy chcemy zwolnić tempo, rozkoszować się kubkiem herbaty i zjeść coś, co naprawdę koi duszę.

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 4 łyżki owsianki górskiej
  • 1 mały dojrzały banan
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 jabłko
  • łyżeczka kremu ciasteczkowego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina oleju do natłuszczenia patelni

 

Zaczynamy od jabłka – owoc myjemy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i stawiamy na małym ogniu. Dusimy, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż jabłko lekko zmięknie ale się nie rozpadną – około 4-6 minut. Po tym czasie ściągamy na chwilę z ognia.

 

W międzyczasie, do miski przekładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy płatki owsiane, cynamon  i wszystko razem zagniatamy widelcem, do połączenia. 

 

Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Smażymy około 7-8 minut, mieszamy, rozdzielając i obracając kawałki podsmażanej owsianki, aby zrumieniła się z każdej strony. Rozdzielamy na gródki jak przy granoli i ściągamy patelnie z ognia.

 

Na talerz wykładamy porcję jogurtu naturalnego. Na niego wykładamy owsiankę oraz podduszone jabłko. Krem ciasteczkowy podgrzewamy w mikrofali do płynnej konsystencji, polewamy całość i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *