Ciasto Rafaello

Drukuj
13.09.2025   Magda

Ciasto Rafaello w wersji domowej to prawdziwa uczta dla miłośników kokosowych smaków. Krem przygotowany na mleku kokosowym, z dodatkiem Malibu i aromatycznego Amaretto, przełożony przez warstwę chrupiących, pełnoziarnistych herbatników. Całość dopełnia puszysta bita śmietana, która sprawia, że każdy kawałek smakuje jak małe, słodkie marzenie. To deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem — idealny na rodzinne przyjęcia lub specjalne okazje.

Składniki (na blachę o wymiarach 25x25cm):

  • opakowanie pełnoziarnistych herbatników
  • 750ml mleka kokosowego (nie mleczka)
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50ml likieru Malibu
  • 50ml likieru Amaretto
  • 500ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałowych
  • pralinki Rafaello do dekoracji – opcjonalnie

 

Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej – do rondla wlewamy około 500ml mleka, dodajemy do niego cukier oraz likier Malibu oraz Amaretto. Wstawiamy do zagotowania.  W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy 2 żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Gdy mleko w rondelku się gotujemy, wlewamy mieszaninę, cały czas mieszając i gotujemy do konsystencji bardzo gęstego budyniu, że aż łyżka staje. Ściągamy z ognia, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej w tak zwanym kontakcie i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Spód formy do pieczenia wykładamy porcją herbatników, na ciasno. Gdy budyń ostygnie, wykładamy go na warstwę herbatników, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy. Na budyń kładziemy kolejną porcję herbatników.

 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru. Ubitą, wykładamy równomiernie na herbatniki. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, na złocisty kolor – często mieszamy i pilnujemy, bo chwili gdy patelnia się nagrzeje, wiórki szybko brązowieją. Ściągamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia – nie polecam zostawiać na patelni, pod wpływem jej ciepła mogą na się przypiec na wiór.

 

Gdy kokos jest już chłodny, posypujemy nim wierzch ciasta, które ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. Możemy udekorować rozetkami z bitej śmietany, kulkami pralinek Rafaello i posypać odrobiną płatków migdałowych.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *