Chrupiące ziemniaki po meksykańsku

Drukuj
28.11.2025  Magda

Chrupiące ziemniaki po meksykańsku to danie, które łączy złociste, podsmażone ziemniaki z aromatycznym mięsem wołowym, warzywami i dużą ilością roztopionego sera, który apetycznie ciągnie się przy każdym kęsie. Idealnie sprawdza się na obiad lub kolację, gdy mamy ochotę na coś sycącego, aromatycznego i lekko pikantnego. Do tego podajemy guacamole z awokado oraz świeżą salsę pomidorową – dodają świeżości i lekkości, równoważąc ser i mięso. To proste, domowe danie z meksykańskim akcentem, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1200g ugotowanych wcześniej ziemniaków w skórkach, mogą być z poprzedniego dnia, całe, obrane
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu wołowego – może być z kostki
  • sól i pieprz do smak
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 100g tartego sera – u mnie Cheddar oraz Gouda
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • szczypta cukru
  • łyżeczka natki pietruszki
  • szczypior z dymki

 

Ugotowane wcześniej ziemniaki lub takie co zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Szczypior z dymki siekamy na cienkie paski.

 

Około 2 łyżeczki posiekanej cebuli odkładamy do miseczki. Pomidory przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli z odrobiną cukru oraz natki pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i odstawiamy.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso mielone, aż zmieni kolor i zacznie się lekko rumienić, mieszając od czasu do czasu i rozdzielając do na mniejsze kawałki. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem kilka minut, a następnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i  doprawiamy solą, oraz pieprzem. Wlewamy bulion i dusimy całość kilka minut, aż mięso wchłonie aromaty sosu. Ściągamy mięso z patelni.

 

Na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy ziemniaki, aż staną się złociste i chrupiące. Posypujemy je mieloną słodką papryką oraz doprawiając pieprzem i solą. Następnie dodajemy do nich przygotowane wcześniej mięso i posypujemy startym serem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i tak dusimy do chwili rozpuszczenia się sera. 

 

W tym czasie awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, który następnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy sok z limonki, sól i pieprz do smaku, mieszamy.

 

Pachnące danie, z rozpuszczony serem od razu serwujemy, posypane posiekanym szczypiorem. Podajemy do niego guacamole z awokado oraz salsę pomidorową oraz cząstki limonki do skropienia – niby nic, ale dodaje super świeżości i lekkości całemu daniu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *