Brownie z burakiem

Drukuj
24.05.2025   Magda

Zawsze się śmieje, że jestem antytalentem w robieniu brownie, bo jednak brownie musi mieć coś w sobie z zakalca, a mi zawsze ,,ładnie” wyrastało przez co stawało się suche. Niby w smaku ok, ale zawsze brakowało tej wilgotności i ciągnącego środka. I w końcu mamy to, brownie idealne, wilgotne, ciągnące, oczywiście na maksa czekoladowe i jeśli bym nie mówiła jedzącym, że jest w nim burak, to naprawdę nie idzie poznać.

Składniki (na blaszkę 25x25cm):

  • 300g pieczonych buraków*
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady – maksymalnie 50%
  • 100g brązowego cukru
  • 150g mąki
  • 40g kakao
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 80g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • różowy barwnik spożywczy

 

*Małe, wyszorowane buraki w skórkach, okręcamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego na 180° i pieczemy około godziny a nawet półtorej, do miękkości.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, delikatnie mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Upieczone oraz obrane buraki blendujemy na gładko. Dodajemy do nich jajka, cukier oraz ostudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia. 

 

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, kakao oraz sól. Przesiane składniki dodajemy do mokrych składników i dokładnie mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone brownie wystawiamy od ostygnięcia.

 

Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku nad kąpielą wodną, mieszamy do połączenia. Rozpuszczoną czekoladę dzielimy na pół, do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Gotową czekoladę polewamy ostudzone ciasto i możemy od razu podawać, ale można też czekać aż czekolada zastygnie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *