Składniki (na blaszkę 25x25cm):
- 300g pieczonych buraków*
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady – maksymalnie 50%
- 100g brązowego cukru
- 150g mąki
- 40g kakao
- 4 jajka
- 100g masła
- szczypta soli
Na polewę:
- 80g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- różowy barwnik spożywczy
*Małe, wyszorowane buraki w skórkach, okręcamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego na 180° i pieczemy około godziny a nawet półtorej, do miękkości.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, delikatnie mieszamy do połączenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczone oraz obrane buraki blendujemy na gładko. Dodajemy do nich jajka, cukier oraz ostudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia.
Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, kakao oraz sól. Przesiane składniki dodajemy do mokrych składników i dokładnie mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Upieczone brownie wystawiamy od ostygnięcia.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku nad kąpielą wodną, mieszamy do połączenia. Rozpuszczoną czekoladę dzielimy na pół, do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Gotową czekoladę polewamy ostudzone ciasto i możemy od razu podawać, ale można też czekać aż czekolada zastygnie.