Składniki (na 2 duże porcje):
- około 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z podudzi
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 starty duży ząbek czosnku
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka lub do smaku chrupiącego chili w oleju
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- ugotowany ryż
- blanszowane brokuły
- sałatka z ogórka z tego przepisu
- sezam do posypania
Cebulkę z dymki drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego imbir, cebulkę dymkę, oraz marchewkę – smażymy chwilę, okolo 3-4 minuty, często mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Dodajemy mięso, całość smażymy aż mięso zacznie się przypiekać, często mieszając i rozdrabniając łyżką duże grudki mięsa. W międzyczasie w misce łączymy składniki sosu do mięsa – dajemy sos sojowy, miód, ocet ryżowy oraz odrobinę chrupiącego chili – zachowajmy trochę do polania dania.
Gdy mięso się podpiecze, zalewamy je przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy, smażymy przez minutę. Mięso jest gotowe. Szczypior z dymki tniemy na ukos i dodajemy do mięsa. Mięso podajemy z ugotowanym ryżem, do tego pyszna świeżo-pikantna sałatka z ogórka oraz blanszowane na szybko we wrzątku różyczki brokułów. Całość posypujemy odrobiną sezamu, szczypiorem, a jeśli lubimy pikantne – dodatkowo chrupiącym chili.