Bowl z pikantno-słodkim kurczakiem

Drukuj
22.08.2025   Magda

Ten bowl łączy w sobie aromaty i tekstury, które tworzą wyjątkowo danie. Delikatne mięso z kurczaka w sosie z nutą imbiru, czosnku i słodko-słonego sosu sojowego otula podniebienie głębokim, rozgrzewającym smakiem. Obok niego – świeża, pikantna surówka z ogórka, która wnosi orzeźwiający kontrast, a także blanszowane brokuły. Całość wieńczy porcja chrupiącego chili, nadającego przyjemną ostrość. To harmonijne spotkanie słodyczy, pikantności i świeżości w każdym kęsie.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • około 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z podudzi
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  •  łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 starty duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka lub do smaku chrupiącego chili w oleju
  • 2 łyżki oleju

Do podania:

  • ugotowany ryż
  • blanszowane brokuły
  • sałatka z ogórka z tego przepisu
  • sezam do posypania

 

Cebulkę z dymki drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego imbir, cebulkę dymkę, oraz marchewkę – smażymy chwilę, okolo 3-4 minuty, często mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.

 

Dodajemy mięso, całość smażymy aż mięso zacznie się przypiekać, często mieszając i rozdrabniając łyżką duże grudki mięsa. W międzyczasie w misce łączymy składniki sosu do mięsa – dajemy sos sojowy, miód, ocet ryżowy oraz odrobinę chrupiącego chili – zachowajmy trochę do polania dania.

 

Gdy mięso się podpiecze, zalewamy je przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy, smażymy przez minutę. Mięso jest gotowe. Szczypior z dymki tniemy na ukos i dodajemy do mięsa. Mięso podajemy z ugotowanym ryżem, do tego pyszna świeżo-pikantna sałatka z ogórka oraz blanszowane na szybko we wrzątku różyczki brokułów. Całość posypujemy odrobiną sezamu, szczypiorem, a jeśli lubimy pikantne – dodatkowo chrupiącym chili.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *