Składniki (na 12 babeczek):
- 2 średnie marchewki
- 8 suszonych moreli
- 8 suszonych śliwek
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 200g serka śmietankowego
- 4 łyżku cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kostka czekolady do posypania
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Morele i śliwki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w drobne kawałki.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli. Do mleka wlewamy olej.
Do osobnej miski wybijamy jajko, dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przestając miksować, dodajemyporcjami, na przemian suche składniki oraz olej i mleko, zaczynając i kończąc na suchych.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy silikonowe foremki lub wypełniamy blachę papierowymi papilotkami.
Do puszystego ciasta dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Do tego dodajemy pokrojone bakalie i czekoladę i też delikatnie mieszamy. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy krem – serek ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiego kremu. Możemy rozsmarować gotowy krem na babeczkach lub wycisnąć rękawem cukierniczym. Na wierzch ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady.