Zapiekane gnocchi z sosem bolognese

Drukuj
31.03.2020   Magda

Kto nie jadł tradycyjnego, pełnego warzywa sosu bolognese, ten nie wie co to znaczy dobry włoski sos. Jego pyszny smak świetnie łączy się z makaronem, oczywista sprawa, ale polecam też spróbować zapiec go pod ciągnącą się mozzarellą z ziemniaczanymi kluskami gnocchi. Rewelacyjny smak i super pomysł na obiad – omijamy czas gotowania makaronu, a najlepsze robi za nas piekarnik. 

Składniki (na 3 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi – około 600g
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka siekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • kulka mozzarelli
  • łyżka oleju

 

Przygotowujemy warzywa do sosu – cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę także obieramy i kroimy w małą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę. 

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę, pokrojoną marchew i seler i smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 4-5 minut. Podsmażone warzywa ściągamy z patelni na talerz. Na patelnię po warzywach dodajemy mięso, rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i smażymy aż zacznie się delikatnie zrumienić – około 7-8 minut. 

 

Do zrumienionego mięsa dodajemy przesmażone warzywa, passatę pomidorową, odrobinę cukru, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy formę żaroodporną, która będzie w stanie pomieścić cały sos i gnocchi – możemy też zapiec kilka porcji w mniejszych kokilkach. Odsączamy mozzarellę z zalewy. 

 

Sos z patelni próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane listki bazylii oraz opakowanie gotowych gnocchi, prosto z paczki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby kluski pokryły się dokładnie sosem. 

 

Wszystko przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy rozerwane w palcach kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut, aż ser się rozpuści i wierzchni kluski lekko zarumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.