Składniki (na formę o średnicy około 31 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 3 łyżki lodowatej wody
Na farsz:
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
- 250g chudego twarogu
- 2 jajka
- opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką
- 6 łyżek mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Zaczynamy od zrobienia ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do tego dodajemy jajko oraz 3 łyżki wody – wyrabiamy wszystko w rękach na gładkie, jednolite ciasto. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowywania farszu.
Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie szpinak, chwilę czekamy aż zacznie wiotczeć, po czym mieszamy go – smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Do miski wykruszamy twaróg – zostawiamy mały kawałek do posypania tarty z wierzchu. Do twarogu dodajemy jajka, mleko i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy serek wiejski z całą śmietanką, sól i pieprz do smaku i już delikatnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek – polecam rozwałkować go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, robi się to łatwiej, ciasto się nie przykleja a też łatwo je potem przenieść na blachę. Wałkujemy cienko, na placek wielkości blachy. Przekładamy ciasto, brzegi tarty obcinamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Na dno ciasta wykładamy równomiernie szpinak. Na niego wylewamy masę serowo-jajeczną. Na sam wierzch układamy przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy pokruszonym kawałkiem pozostałego twarogu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż brzegi ciasta będą chrupiące i złociste. Podajemy na gorąco, ale na zimno też jest pyszna.