Składniki (na 2 porcje):
- 50g miękkiego masła
- 4 łyżki brązowego cukru oraz dodatkowo 2 łyżki
- 50ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki kakao i dodatkowo 1 łyżeczka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml gorącej, ale nie wrzącej wody
- lody waniliowe do podania
Nagrzewamy piekarnik na 180°.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy do niego 4 łyżki brązowego cukru i chwilę ucieramy do połączenia. Do tego dodajemy mleko oraz 2 łyżki kakao – wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Do tego dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników i uzyskania gęstego ciasta.
Powstałe ciasto dzielimy po połowie i przekładamy do kokilek. Każde ciasto w kokilce zalewamy około 50ml wody, może być trochę mniej, czubek ciasta powinien wystawać znad wody. Mieszamy pozostałe 2 łyżki cukru z łyżeczką kakao. Taką suchą mieszanką posypujemy ciastka zalane wodą, po połowie mieszanki.
Wstawiamy ciasta do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. W czasie pieczenia ciasto urośnie i może wylać się z formy, więc polecam pod foremki podłożyć kawałek papieru do pieczenia lub folii aby nie ubrudzić blachy do pieczenia.
Po tym czasie ciastka są gotowe, powinny być lekko płynne w środku. Podajemy gorące, na wierzchu każdego serwujemy gałkę lodów waniliowych.