28.04.2015 Magda
Składniki (na 4 tartaletki):
- 150g mąki pszennej i trochę do obsypania foremek
- 70 g zimnego masła
- około 4 łyżki lodowatej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka oleju
Na farsz:
- 2 pęczki botwiny, z buraczkami
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka świeżego tymianku i kilka gałązek do podania
- łyżka oliwy
- 3 duże jajka
- 8 łyżek gęstej śmietany 12%
- 100g fety
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło pokrojone w kostkę i zaczynamy łączyć masło z mąką jakbyśmy robili kruszonkę. Gdy mamy już większe grudki ciasta, dodajemy żółtko i lodowatą wodę – ja do swojej dodałam kostki lodu aby była naprawdę zimna. Wyrabiamy ciasto rękami aż stanie się zwartą kulą. Owijamy kulę folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie gdy ciasto się chłodzi, robimy farsz – dokładnie myjemy liście, łodygi oraz buraczki botwiny. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygi także kroimy w drobne kawałki a liście w paski. Cebulę drobno siekamy a czosnek obieramy z łupinki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią cebulę. Aby się nie przypaliła, a jedynie ładnie zeszkliła i zmiękła, posypujemy ją solą. Smażymy 5 minut po czym dodajemy do niej czosnek, buraczki oraz łodygi botwiny. Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy posiekany świeży tymianek oraz liście botwiny Mieszając, smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową botwinę odkładamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je ze śmietaną, doprawiamy odrobiną pieprzu. Foremki na ciasto smarujemy dokładnie olejem – polecam zanurzyć kawałek ręcznika papierowego w oleju i nasmarować nim foremki. Natłuszczone foremki posypujemy mąką, nadmiar otrzepujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180°.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 4 części, które następnie rozwałkowujemy na cienki placek – ja wkładam kulkę ciasta między dwa arkusze papieru i rozwałkowuje. Blat ciasta przenosimy do foremki, wylepiamy brzegi, nadmiar odcinamy – ja przejeżdżam wierzch foremek wałkiem i usuwam nadmiar ciasta. Spód ciasta posypujemy odrobiną bułko tartej.
Na środek każdej wyłożonej ciastem foremki, wykładamy po 1/4 przygotowanego farszu i zalewamy 1/4 mieszanki jajek ze śmietaną. Na wierzch kruszymy fetę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie tartaletki są gotowe. Podajemy gorące, ozdobione świeżymy gałązkami tymianku.
Wyśmienite!:)
Tartaletki wytrawne muszą być pyszne w takim składzie:))
świetny pomysł na drugie śniadanie w pracy, chyba przetestuję w takiej formie 🙂
świetna propozycja!
Wyglądają pysznie !
Takie proste smaki są najlepsze 🙂