Składniki (na 1 dużą porcje):
- 200g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 mała cebula
- łyżka oliwy czosnkowej lub zwykłej i mały ząbek czosnku
- świeże oregano – kilka gałązek lub 1/3 łyżeczki suszonego
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 4 łyżki kuskusu perlistego
- 1 duże jajo
- odrobina fety lub żółtego sera
- nasiona konopi do posypania lub ziaren słonecznika – opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Zaczynamy od ugotowania kuskusu w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy użyć innej kaszy, możemy też użyć takiej z dnia poprzedniego. Ważne że jak przygotowujemy danie, aby kasza była już ugotowana, odcedzona i ciepła.
Na patelnie wrzucamy mieszankę i około 3 łyżki wody, stawiamy na średni ogień, przykrywamy i dusimy aby się rozpuściła, około 5 minut. W tym czasie siekamy drobno cebulę, obieramy oregano z listków, jeśli używamy świeżego. Otwieramy warzywa i odparowujemy wodę spod duszenia, od czasu do czasu mieszając, gdy nie ma już wody, wlewamy oliwę czosnkową lub zwykłą, dodajemy cebulę i smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez około 3-4 minuty. Jeśli użyliśmy zwykłej oliwy, to razem z listkami oregano oraz słodką papryką dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany kuskus, mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ściągamy z patelni na talerz.
Na tą samą patelnie wlewamy łyżkę oleju i wbijamy jajko – przykrywamy i smażymy około 2-3 minuty do ścięcia się białka i utworzenia się błonki na żółtku – jeśli lubimy bardziej ścięte, smażymy wedle upodobań. Usmażone jajo doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy je na wierzch, posypujemy wszystko wybranymi ziarnami i od razu podajemy.