08.01.2013 Magda
Połączenie słodkiego ananasa i ostrych dodatków tworzy wyśmienity i egzotyczny smak. Dodatkowo te cudowne kolory, soczyste i wyraziste aż zachęcają do jedzenia. Przepyszne i proste danie obiadowe, a jednak zaskakujące swoim smakiem.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- po połówce czerwonej, zielonej i żółtej lub pomarańczowej papryki, pokrojonej w paski
- puszka ananasa w kawałkach wraz z lekkim syropem
- szczypta chili
- płaska łyżeczka czerwonej słodkie papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana w krążki dymka lub łyżka siekanej natki pietruszki
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy chili, paprykę słodką, pieprz, sos sojowy, 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinkę.
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka. Następnie na patelnie po cebuli wrzucamy mięso i podsmażamy na brązowy kolor, od czadu do czasu mieszając. Przekładamy do garnka i wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
W tym czasie na pozostałej łyżce oleju obsmażamy chwilę pokrojoną paprykę, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut.
Po 15 minutach duszenia mięsa. dodajemy do niego wcześniej podsmażoną paprykę oraz kawałki ananasa wraz z syropem. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Do minimalnej ilości wody dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do sosu – od razu mieszamy, sos natychmiast zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną dymkę lub pietruszkę. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub kuskusem.
Żoneczka zrobiła wczoraj- wypas jedzonko, polecam!!! 🙂