Świąteczny kisiel żurawinowy

Drukuj
23.12.2020   Magda

U mnie kisiel to w sumie codzienność – najlepszy podwieczorek dla mojego dziecka, a też zapasy mrożonych owoców zachęcają do działania. Nie ma nic prostszego do podania i pysznego. Czemu więc nie podać kisielu jako słodkości na Święta tylko postawić na jakiś świąteczny smak i akcent w postaci żurawiny i cynamonu. Mój syn jest na tak! Dla niego wersja z jabłuszkiem, tak ma posłodzone, a dla nas z miodem. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 400ml wody
  • 1/2 laski cynamonu
  • miód lub cukier do smaku
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Żurawinę myjemy, przebieramy, przekładamy do garnka. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków, trochę rozgniatamy owoce. Dolewamy do nich wodę oraz dodajemy cynamon. Stawiamy na duży ogień, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 15-20 minut, do chwili, aż owoce prawie całkowicie się rozpadną. 

 

Z garnka wyławiamy cynamon, a resztę przelewamy i dokładnie przecieramy przez gęste sito. Przelewamy wszystko z powrotem do rondla i stawiamy na średnim ogniu.

 

W 50ml zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się kisielu, cały czas mieszając. Kisiel powinien się w momencie zagęścić, ale gotujemy go jeszcze chwilę, mieszając, aby zniknął mleczny kolor po mące i stał się klarowny. W tym momencie możemy go posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie mieszając. Jeśli podajemy kisiel dzieciom, na tym etapie możemy dodać starte na grubej tarce jabłko i zostawić na 2-3 minuty aby puściło sok do kisielu. Po tym czasie dopiero słodzimy, jeśli słodzimy dzieciom – w tej opcji też najlepiej wybrać miód.

 

Ściągamy z ognia i możemy od razu podawać. Smakuje pysznie gorący lub letni. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.