Świąteczna szynka pieczona w rękawie

Drukuj
23.12.2018   Magda

Tak piękne pieczyste aż prosi się, aby mieć wielkie wejście na nasze świąteczne stoły, a że przygotowanie takiej szynki nie zajmie wiele czasu i wysiłku, tym chętniej ją przygotujemy. Mięso piecze się samo, nie ma potrzeby wcześniej go marynować, chociaż można przygotować je dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec dopiero na drugi dzień. 

Składniki (na około 5-6 porcji):

  • 1,5 kawałek szynki kulki

Na marynatę:

  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • po płaskiej łyżeczce suszonego majeranku, lubczyku, tymianku, natki pietruszki oraz czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • szklanka bulionu wołowego – może być z kostki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy rękaw do pieczenia takiej wielkości, aby zmieścić mięso oraz przygotowujemy spinki do spięcia.

 

Wszystkie składniki na marynatę łączymy i dokładnie mieszamy.

 

Szynkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem robimy 2-3 nacięcia na wierzchu, aby marynata dostała się też do środka mięsa. Wkładamy mięso do worka, dodajemy marynatę i dokładnie ją wcieramy w mięso. Zamykamy worek, wkładamy mięso na brytfankę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin.

 

Po 2 godzinach wyciągamy mięso z piekarnika. Wszystkie płyny z mięsa zlewamy do rondelka, dodajemy do nich bulion wołowy i zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia,

 

Mięso podajemy gorące, z przygotowanym sosem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *