Składniki (na około 5-6 porcji):
- 1,5 kawałek szynki kulki
Na marynatę:
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- po płaskiej łyżeczce suszonego majeranku, lubczyku, tymianku, natki pietruszki oraz czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- szklanka bulionu wołowego – może być z kostki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy rękaw do pieczenia takiej wielkości, aby zmieścić mięso oraz przygotowujemy spinki do spięcia.
Wszystkie składniki na marynatę łączymy i dokładnie mieszamy.
Szynkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem robimy 2-3 nacięcia na wierzchu, aby marynata dostała się też do środka mięsa. Wkładamy mięso do worka, dodajemy marynatę i dokładnie ją wcieramy w mięso. Zamykamy worek, wkładamy mięso na brytfankę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 2 godzin.
Po 2 godzinach wyciągamy mięso z piekarnika. Wszystkie płyny z mięsa zlewamy do rondelka, dodajemy do nich bulion wołowy i zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia,
Mięso podajemy gorące, z przygotowanym sosem.