Świąteczna galaretka żurawinowa z nutą pomarańczy

Drukuj
12.12.2023  Magda

Dla mnie smak konfitury żurawinowej nieodłącznie kojarzy się zawsze ze Świętami oraz okresem zimowym. Wtedy pożeram w ilościach masowych czy to konfiturę, czy galaretkę czy też na przykład chrzan żurawinowy z wszelkim dobrem – pasztetem, serami, pieczeniami. Właśnie to uwielbiam – połączenie słodko cierpkiej żurawiny ze słonymi dodatkami. Tegoroczną żurawinę podrasowałam pomarańczą – ten zapach i smak zawsze wprowadza mnie w miły nastrój. Ja przygotowuje zawsze więcej niż tyle ile potrzebuje  – wiem, że na pewno zjem, nigdy się nie zmarnuje. A Wy jak sami spróbujecie to się przekonacie jaka jest pyszna i jak świetnie smakuje jako dodatek do wielu rzeczy lub jako nadzienie do drożdżowych bułeczek.

Składniki (na duży słoik):

  • 250g świeżej żurawiny
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Do dużego rondelka wrzucamy umytą żurawinę, dodajemy do niej cukier oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się redukować i gęstnieć na sos – powinno mieć konsystencję kisielu, bo po wystygnięciu jeszcze bardziej stężeje. U mnie trwało to około 30 minut, ale to zależy od tego jak bardzo puszczą sok.

 

Gdy owoce mają wymaganą konsystencję, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gotowy sos schładzamy przed podaniem. Możemy go przechowywać w lodówce, zamknięty w słoiku do 2-3 tygodni.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.