Składniki (na duży słoik):
- 250g świeżej żurawiny
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka wody
- szczypta soli
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Do dużego rondelka wrzucamy umytą żurawinę, dodajemy do niej cukier oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się redukować i gęstnieć na sos – powinno mieć konsystencję kisielu, bo po wystygnięciu jeszcze bardziej stężeje. U mnie trwało to około 30 minut, ale to zależy od tego jak bardzo puszczą sok.
Gdy owoce mają wymaganą konsystencję, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gotowy sos schładzamy przed podaniem. Możemy go przechowywać w lodówce, zamknięty w słoiku do 2-3 tygodni.