Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 400ml wody
- 1/2 laski cynamonu
- miód lub cukier do smaku
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Żurawinę myjemy, przebieramy, przekładamy do garnka. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków, trochę rozgniatamy owoce. Dolewamy do nich wodę oraz dodajemy cynamon. Stawiamy na duży ogień, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 15-20 minut, do chwili, aż owoce prawie całkowicie się rozpadną.
Z garnka wyławiamy cynamon, a resztę przelewamy i dokładnie przecieramy przez gęste sito. Przelewamy wszystko z powrotem do rondla i stawiamy na średnim ogniu.
W 50ml zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się kisielu, cały czas mieszając. Kisiel powinien się w momencie zagęścić, ale gotujemy go jeszcze chwilę, mieszając, aby zniknął mleczny kolor po mące i stał się klarowny. W tym momencie możemy go posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie mieszając. Jeśli podajemy kisiel dzieciom, na tym etapie możemy dodać starte na grubej tarce jabłko i zostawić na 2-3 minuty aby puściło sok do kisielu. Po tym czasie dopiero słodzimy, jeśli słodzimy dzieciom – w tej opcji też najlepiej wybrać miód.
Ściągamy z ognia i możemy od razu podawać. Smakuje pysznie gorący lub letni.