22.12.2019 Magda
Najszybszy sposób na rozgrzanie to filiżanka mojego napoju korzennego, na bazie mleka roślinnego czyli opcja vega-friendly i z dużą dawką rozgrzewających, korzennych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma i goździki. Pięknie pachnie, bardzo świątecznie, ale przepis jak najbardziej do wykorzystania przez cały zimowy czas.
Składniki (na małą filiżankę):
- 150ml mleka migdałowego
- 100ml mocnej herbaty Earl Grey
- szczypta mielonego imbiru, kurkumy
- 2 szczypty cynamonu
- 3 goździki
- łyżeczka miodu
Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać.
Przelewamy do filiżanki, słodzimy miodem, do smaku.