Rozgrzewający napój korzenny

Drukuj
22.12.2019   Magda

Najszybszy sposób na rozgrzanie to filiżanka mojego napoju korzennego, na bazie mleka roślinnego czyli opcja vega-friendly i z dużą dawką rozgrzewających, korzennych przypraw jak cynamon, imbir, kurkuma i goździki. Pięknie pachnie, bardzo świątecznie, ale przepis jak najbardziej do wykorzystania przez cały zimowy czas.

Składniki (na małą filiżankę):

  • 150ml mleka migdałowego
  • 100ml mocnej herbaty Earl Grey
  • szczypta mielonego imbiru, kurkumy
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 goździki
  • łyżeczka miodu

 

Do rondelka wlewamy herbatę, dolewamy do niej mleko migdałowe i dodajemy przyprawy – mielony imbir, kurkumę, cynamon oraz całe goździki. Na ogniu wszystko podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aby przyprawy zaczęły dobrze działać.

 

Przelewamy do filiżanki, słodzimy miodem, do smaku. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.