Puszysty omlet z bobem i fetą

Drukuj
21.07.2018   Magda

Puszysty omlet z warzywnymi dodatkami to szybkie do przygotowanie wyjątkowe śniadanie lub lekki lunch. Warto podawać go z sezonowymi dodatkami, najlepiej takimi co świetnie do siebie pasują. Tak jest w tym przepisie – przepyszne połączenie zdrowego bobu, słonej fety i słodkiej dymki. Wszystko zapieczone w delikatnym, puszystym cieście jajecznym.

Składniki (na 1 omlet):

  • 2 duże jaja
  • pół szklanki ugotowanego bobu
  • 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki
  • 50g twartego sera feta
  • pieprz do smaku
  • odrobina tartego parmezanu
  • łyżka masła

 

Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, sztywną pianę. Odstawiamy.

 

Na patelni z pokrywką rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić wrzucamy bób oraz dymkę – smażymy mieszając około 2-3 minuty aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie, zmniejszamy ogień na mały, dodajemy równomiernie odrobinę rozkruszonej w placach fety oraz doprawiamy odrobiną pieprzu – smażymy minutę nie mieszając.

 

W międzyczasie do białek dodajemy odłożone żółtka oraz pieprz i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

 

Masę jajeczną wylewamy na smażące się warzywa, rozprowadzamy równomiernie szpatułką. Smażymy minutę po czym delikatnie szpatułką wzruszamy jajkami – na brzegach delikatnie odklejamy od patelni, na środku delikatnie mieszamy, aby już usmażone kawałki omletu przerzucić na wierzch. Po tej czynności posypujemy wierzch omletu pozostałą fetą, przykrywamy wszystko pokrywką i na najmniejszym ogniu smażymy wszystko 3-4 minut.

 

Ściągamy omlet z ognia i za pomocą szpatułki odklejamy go z dna patelni, składamy na pół i zsuwamy na talerz. Gotowy omlet od razu podajemy, posypany z wierzchu odrobiną parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.