Pudding ryżowy z czekoladą

Drukuj
12.02.2021  Magda

Jeśli myślicie, że pudding ryżowy to deser idealny, ale dla dzieci, to zmienicie zdanie z tym przepisem. Dla mnie nie ma nic bardziej umilającego chwilę lenistwa niż zajadanie właśnie takiego deseru w postaci kremowego ryżu, z masą pysznych dodatków. Ten dokładnie taki jest – słodki, kremowy, rozpływający się w ustach, z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego, czekolady i chrupiących orzeszków. To wszystko i jeszcze coś tworzy zestaw, któremu żaden dorosły się nie oprze i zje do dosłownie wylizania pucharka, jak dziecko. 

Składniki (na 4 duże porcje):

  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru lub do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Na warstwę czekoladową:

  • łyżka oleju kokosowego
  • 100g czekolady – użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej

Do podania:

  • 4 łyżki obranych orzechów laskowych
  • 4 łyżki mleka skondensowanego

 

Do rondelka wrzucamy ryż, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut lub chwilę dłużej – większość wody ma zostać wchłonięta przez ryż. Po tym czasie dodajemy do ryżu 2 szklanki mleka, cynamon, mieszamy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, aż ryż będzie miękki i kremowy – około 15 minut. Jeśli po tym czasie ryż zalej jest al dente, dolewamy jeszcze trochę mleka i gotujemy jeszcze kilka minut. 

 

Do ugotowanego ryżu dodajemy mleko skondensowane oraz cukier – mieszamy delikatnie i próbujemy czy jest dla nas wystarczająco słodkie – pamiętajmy, że jeszcze dodamy do niego czekolady, więc nie przesadzajmy ze słodkością ryżu. Odstawiamy na chwilę pod przykryciem.

 

Do osobnego rondelka wrzucamy olej kokosowy oraz połamaną w kostki czekoladę. Stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy do aksamitnej konsystencji.

 

Składamy deser – na dno salaterek wlewamy porcję czekolady – dzielimy przygotowaną czekoladę mniej więcej na pół, ale zostawiamy około łyżki czekolady na polanie deseru z wierzchu. Na warstwę czekolady rozdzielamy duże porcję mlecznego ryżu. Wierzch deseru dekorujemy orzechami laskowymi – część siekam, niektóre zostawiam w całości. Całość polewamy z wierzchu jeszcze odrobiną mleczka skondensowanego i odłożonej czekolady.

 

Deser smakuje najlepiej podany na ciepło, wtedy jest idealnie kremowy, czekolada płynna i pyszna. Jeśli jednak nie zjemy deseru, schowajmy go do lodówki, a przed jego podaniem, zanurzmy pucharki w gorącej wody, prawie do górnego poziomu. Potrzymajmy tak przez 5 minut, aż czekolada na dnie się rozgrzeje i rozpuści. Pycha!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.