Składniki (na 1 duży placek):
- 250g mąki pszennej
- 200ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- kasza manna lub mąka do podsypania ciasta
Na wierzch:
- opakowanie serka wiejskiego grani
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany 12%
- 80g dojrzewającej szynki
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite, jędrne ciasto – około 10 minut. Nie przestraszmy się, że ciasto początkowo będzie się bardzo kleić do rąk – im będziemy dłużej wyrabiać, tym lepiej będzie się odklejać.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej kaszą manną stolnicy na cienki, duży placek – około 5mm grubości. Polecam użyć kaszy manny, zamiast mąki, do podsypania ciasta. Kasza sprawi, że spód ciasta będzie jeszcze bardziej chrupiący. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę z papierem.
Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Na warstwę śmietany, rozsypujemy równomiernie pokrojoną w pióra cebulę. Na cebulę układamy cienkie plasterki, porwanej w palcach szynki dojrzewającej. Na wierzch rozkłady granulki serka wiejskiego, bez śmietanki. Całość posypujemy roztartym w dłoniach rozmarynem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie chrupiące – sprawdzamy to nożem, delikatnie stukamy w brzeg ciasta.
Upieczony placek od razu podajemy.
Uwielbiam pizzę wszelakiego rodzaju.