Podpłomyk z serkiem wiejskim i szynką

Drukuj
08.04.2019   Magda

Jestem wielbicielką pizzy, zwłaszcza tej domowej, na długo rosnącym, cieniutkim cieście drożdżowym. Niestety, mimo, że czas przygotowania ciasta na pizzę jest krótki, to jednak czekanie na wyrośnięcie już niekoniecznie… Nie zawsze mam tyle czasu na to, ale smak na pizzę jest. Wtedy ratuje mnie podpłomyk- szybki, pieczony placek z mąki i wody, który stanowi świetną bazę dla przeróżnych dodatków, podobnych jak te na pizzy. W tym przepisie, aby podkreślić rustykalny charakter placka, dodałam podobnie nawiązujące składniki – serek wiejski, śmietanę oraz cebulę, a do tego wyrazistą i słoną szynkę dojrzewającą. Pycha na ciepło i na zimno, jeśli jeszcze jakieś kawałki zostaną. 

Składniki (na 1 duży placek):

  • 250g mąki pszennej
  • 200ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kasza manna lub mąka do podsypania ciasta

Na wierzch:

  • opakowanie serka wiejskiego grani
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 80g dojrzewającej szynki
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite, jędrne ciasto – około 10 minut. Nie przestraszmy się, że ciasto początkowo będzie się bardzo kleić do rąk – im będziemy dłużej wyrabiać, tym lepiej będzie się odklejać.

 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej kaszą manną stolnicy na cienki, duży placek – około 5mm grubości. Polecam użyć kaszy manny, zamiast mąki, do podsypania ciasta. Kasza sprawi, że spód ciasta będzie jeszcze bardziej chrupiący. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę z papierem.

 

Na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Na warstwę śmietany, rozsypujemy równomiernie pokrojoną w pióra cebulę. Na cebulę układamy cienkie plasterki, porwanej w palcach szynki dojrzewającej. Na wierzch rozkłady granulki serka wiejskiego, bez śmietanki. Całość posypujemy roztartym w dłoniach rozmarynem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie chrupiące – sprawdzamy to nożem, delikatnie stukamy w brzeg ciasta.

 

Upieczony placek od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *