Składniki (na 2 średnie pizze):
- 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo
- 15g świeżych drożdży
- 150ml letniego mleka
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
Na wierzch:
- 5 małych ziemniaków – użyłam czerwonych
- opakowanie serka wiejskiego
- mała kiść bezpestkowych winogron
- mała gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
- łyżeczka pokrojonego świeżego szczypiorku
- 100g tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do skropienia
Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do letniego dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki oraz sól. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką wraz z oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej na początku widelcem, do utworzenia się kuli, po czym wyciągamy na podsypany odrobiną mąki blat i wyrabiamy w rękach około 5 minut. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie możemy przygotować ziemniaki – umyte ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki i pokrojone trzymamy w zimnej wodzie. Winogrona myjemy i osuszamy. Rozmaryn myjemy i część drobno siekamy, kilka igiełek zostawiamy do ozdobienia pizzy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, wyrabiamy jeszcze minutę w rękach i rozciągamy na duży, cienki placek – możemy też rozwałkować. Cienki placek przekładamy na blachę z papierem.
Na spód ciasta wykładamy równomiernie serek wiejski, na niego układamy plasterki ziemniaków, najlepiej nie na zakładkę, aby mieć pewność że się upieką. Ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozkładamy winogrona a całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, rozmarynem i startym parmezanem. Całość skrapiamy odrobiną oliwy – przede wszystkim skrapiamy ziemniaki.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, do chwili, aż ziemniaki są miękkie – możemy delikatnie sprawdzić widelcem, a pizza jest rumiana i chrupiąca na brzegach.
Pizzę podajemy od razu gorącą, możemy udekorować igiełkami rozmarynu.