Pieczone ziemniaczki z sosem z sera feta i oliwkami

Drukuj
09.06.2023  Magda

Trzymają się mnie ostatnio te greckie smaki, gdzieś cały czas krążę w myślach w tamtych rejonach, wakacjach i cudownej kuchni, która smakuje bosko i wiecznie inspiruje. Nie wiem czy w Grecji jedzą takie ziemniaczki, akurat takich tam nie jadłam, ale jedno jest pewne – jeśli nie jedzą, niech żałują. Chrupiące, pieczone w skórce ziemniaki, podane na kremowym sosie z fety – słono-słodkim z wyraźną nutą cytryny. Do tego słone wyraziste oliwki i mamy to – dla mnie jest to danie kompletne, nie potrzebuje na obiad nic więcej, ale może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby – będzie bomba!

Składniki (na 2-3 duże porcje):

  • około 2kg ziemniaków, najlepiej takich małych sztuk
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 100g sera feta
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • około 1/4 szklanki oliwy i około 4 łyżek do sosu
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku granulowanego
  • czubata łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • łyżka siekanego koperku

 

Ziemniaki w skórkach porządnie myjemy, wkładamy do garnka, dobrze solimy i zagotowujemy. Od chwili zagotowania, gotujemy przez około 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

 

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°. Dużą blachę piekarnikową przykrywam papierem do pieczenia.

 

Gdy ziemniaki lekko przestygną, kroimy je w kawałki wielkości kęsa, przekładamy z powrotem do garnka. Wsypujemy do nich paprykę czerwoną, granulowany czosnek, sól oraz pieprz. Wlewamy 1/4 szklanki oliwy i dokładnie mieszamy do połączenia – ja przykrywam garnek przykrywką, w rękawicach kuchennych łapię i porządnie wstrząsam i obracam. Całość wysypujemy na blachę, wybieramy także z garnka oliwę i przyprawy. Ziemniaki rozkładamy równomiernie na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do nich uprzednio obraną i pokrojoną na półplasterki szalotkę, mieszamy i wstawiamy jeszcze na 10-15 minut do pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.

 

W tym czasie przygotowujemy sos – do robota kuchennego przekładamy fetę – możemy ją lekko rozkruszyć, jogurt, skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok, łyżkę miodu, oliwę oraz sporą szczyptę pieprzu, najlepiej świeżo mielonego – całość mieszamy w robocie na kremowy, jednolity sos. Wstawiamy do lodówki do chwili podania.

 

Oliwki wyciągamy z zalewy i drobno siekamy.

 

Składamy danie – możemy sos podawać osobno w misce i każdy będzie sobie nakładał, ale polecam 2 łyżki sosu rozprowadzić po dużym talerzu, na wierzch podać solidną porcję pieczonych ziemniaków posypanych z wierzchu siekanym koperkiem i oliwkami. I tak podawać, a resztę sosu zaserwować osobno, jak komuś będzie mało. Od razu podawać. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.