Pęczotto z dynią i pieczarkami

Drukuj
27.10.2018   Magda

Nie ma to jak inspirować się sezonowymi składnikami, zaszyć się w kuchni i tworzyć. Uwielbiam w czasie jesieni chodzić na rynek i cieszyć oko jej smakowitymi skarbami – czerwieniące się jabłka, pękate, pomarańczowe dynie czy fioletowe śliwki to tylko kilka punktów jesiennego menu. Z niektórych tych składników powstało pyszne i zdrowe pęczotto. Subtelnie słodkie od dyni i jabłka, pikantne od czosnku i kremowe od masła – jak dla mnie idealne i obowiązkowe do przyrządzenia w jesienny dzień. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g kaszy pęczak
  • 400g dyni piżmowej
  • 250g średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 200ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego

 

Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

W międzyczasie możemy przygotować warzywa – dynię myjemy, obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie, dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki dobrze się zarumienią – około 10 minut. Pod koniec smażenia do pieczarek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy minutę po czym wszystko ściągamy z patelni.

 

Na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i wrzucamy dynię – smażymy na dużym ogniu około 5 minut, aż dynia zacznie się zrumieniać. Do dyni dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości – około 7-8 minut. W międzyczasie myjemy i kroimy jabłko w dużą kostkę.

 

Do miękkiej dyni dodajemy jabłko, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie, dodajemy na patelnię pęczak, podsmażone pieczarki, łyżkę masła, tymianek, doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do chwili rozpuszczenia się masła.

 

Tak przygotowanie danie jest gotowe do podania. 

 



2 thoughts on “Pęczotto z dynią i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *