12.10.2019 Magda
Dla mnie nie ma lepszego sposobu podania kupnych, mięsnych tortellini niż zapiec je w prostym, pachnącym sosie pod warstwą ciągnącej się mozzarelli. Jest to też świetny pomysł na ekspresowy i naprawdę pyszny obiad – zero gotowania, tylko mieszamy składniki, a całą magię robi za nas piekarnik.
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie gotowych, mięsnych tortellini
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- łyżeczka suszonego oregano
- kulka mozzarelli
Nastawiamy piekarnik na 200°.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy do niej starty czosnek, roztarte w dłoniach oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Do sosu wkładamy tortellini i mieszamy, aby pokryły się sosem. Na wierzch układamy kawałki rozerwanej w dłoniach mozzarelli. Całość wkładamy do piekarnika do zapieczenia – około 25-30 minut. Jeśli lubimy dodatkowo podpieczony ser, polecam włączyć opcję grill na ostatnie 3 minuty pieczenia.
Danie podajemy gorące.
szybki i pyszny obiad:)