Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 100g kuskusu perlistego/izraelskiego
- 8 pomidorów suszonych z oliwy
- 4 łyżki oliwy spod pomidorów
- 1 średnia cebula
- 100g pomidorków koktajlowych
- kilka listków świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Kuskus gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i odstawiamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory suszone kroimy w małe kawałki, a koktajlowe na pół.
Na patelnię wlewamy oliwę spod pomidorów, rozgrzewamy i szklimy na niej cebulę – około 4-5 minut, często mieszając. Następnie, dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty, tak żeby pomidory lekko się rozpadły. Do tego dodajemy pomidory koktajlowe oraz suszone oregano jeśli używamy suszonego – smażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnie odsączony kuskus oraz posiekane wieże oregano jeśli używamy świeżego. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy od smaku solą i pieprzem. Gdy kuskus na patelni się zagrzeje, danie jest gotowe do podania.
Kuskus z pomidorami podajemy gorący, posypany tartym parmezanem i przybrany świeżymi listami oregano.
Kuskus perłowy odkryłam dość niedawno, ale od razu go bardzo polubiłam 🙂