Składniki (na 2 duże porcje):
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 6 łyżek gotowego sosu teriyaki
- 500g gotowej mrożonki warzyw po chińsku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju
- sezam i szczypior do posypania
- ryż do podania
Zacznijcie od wstawienia wody i gotowania ryżu – długoziarnisty gotuje się około 12 minut, więc wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego mięso – smażymy, rozdzielając je na malutki kawałeczki. Rumienimy na złocisto. Ściągamy na chwilę z patelni.
Na tą samą patelnie wrzucamy mrożonkę, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 7-10 minut, często mieszając. Warzywa muszą się rozmrozić i odparować, wtedy są gotowe.
Wrzucamy z powrotem mięso na patelnie, mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, sos teriyaki oraz 1/4 szklanki wody – mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy ogień, dusimy 3 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, posypane sezamem oraz szczypiorkiem lub dymką.