Ciasto francuskie z kremem migdałowym i morelami

Drukuj
14.08.2024  Magda

Pachnący i luksusowy ,,krem” migdałowy sprawia, że to proste w wykonanie letnie ciasto smakuje nieziemsko. Do jego użycia możemy wykorzystać dowolne pestkowe owoce sezonowe – morele, śliwki, brzoskwinie a nawet nektarynki. Te mniejsze kroimy na pół, większe kroimy w ćwiartki. Jako, że ja jestem zakochana w morelach bez opamiętania, u mnie to ciasto zawsze z tymi złotymi pięknościami. ,,Krem” migdałowy brzmi trudno, ale jest bardzo prosty w wykonaniu i stanowi wspaniały spód dla owoców.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • około 300g moreli
  • szklanka blanszowanych migdałów bez skórki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • kilka kropli esencji migdałowej

 

Morele myjemy, przepoławiamy, pestujemy i odstawiamy. 

 

Do robota kuchennego z ostrymi nożamy wrzucamy migdały oraz cukier – rozdrabniamy wszystko razem na drobno. Do tego dodajemy jajko, mąkę, esencje waniliową oraz migdałową – blendujemy do uzyskania gęstego, jednolistego kremu.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Na blachę do pieczenia wykładamy papier. Na papier wykładamy arkusz gotowego ciasta francuskiego. Boki ciasta zakładamy na około centymetrową obwódkę, możemy delikatnie docisnąć nożem stołowym robiąc ładny wzorek. Widelcem nakłówamy całe ciasto, aby nie podniosło się podczas pieczenia. 

 

Na całą powierzchnie ciasta rozsmarowujemy krem migdałowy, równomiernie. Na niego układamy owoce, rozcięciem do góry, lekko dociskamy. 

 

Wstawiamy ciasto do piekarnika, pieczemy około 35-40 minut do chwili, aż stanie się złociste na brzegach a wierzch się lekko zrumieni. Wyciągamy do ostygnięcia, a następnie podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *