Carbonara z surową kiełbasą

Drukuj
15.10.2018   Magda

Tradycyjna carbonara to boczek, czosnek oraz sos jajeczno-śmietanowy – taka kombinacja prostych elementów zachęca nie tylko do jedzenia, ale także do eksperymentowania. Stąd pojawił się ten pomysł, aby użyć tradycyjny sos a do tego dodać cebulę oraz już doprawione, pyszne mięso z białej kiełbasy. Coś nowego, a jednak tak samo proste i szybkie do przygotowania jak oryginalny przepis. Zapomniałabym dodać, że jest też nieziemsko pyszne!

Składniki (na 2 porcje):

  • 350g surowych, białych kiełbasek
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 200g makaronu rurki – u mnie
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan do posypania

 

Wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente.

 

W międzyczasie przygotowujemy mięso z kiełbasek – kiełbaski nacinamy wzdłuż ostrym nożem i najlepiej rękami, delikatnie oddzielamy farsz od flaka kiełbasy – używamy tylko samego, już doprawionego nadzienia kiełbasek, flaka wyrzucamy. Wrzucamy  mięso na patelnię, włączamy ogień i smażymy, aż zacznie się delikatnie rumienić.

 

W czasie gdy kiełbasa się podsmaża, obieramy i kroimy na drobno cebulę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie razem mieszamy.

 

Gdy mięso jest już rumiane, dodajemy do niego cebulę oraz masło – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula też się zezłoci. W tym czasie makaron powinien się już ugotować, odcedzamy go i jeszcze ociekającego wodą wrzucamy na patelnię z kiełbasą i cebulą. Do tego dolewamy jajka ze śmietaną, ściągamy patelnię z ognia i wszystko razem dokładnie mieszamy – ciepło składników na patelni zetnie jajka.

 

Próbujemy danie i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzą. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.