Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 wypatroszone, świeże dorady
- 6 ząbków czosnku
- 6 plasterków z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- około 1kg ziemniaków
- około 16 pomidorków koktajlowych
- oliwa do skropienia
Nagrzewamy piekarnik do 180°.
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy i do gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy rybę – dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół – każdą z połówek umieszczamy w nacięciach na bokach. Cytrynę dobrze szorujemy, kroimy w plasterki – po 2 wkładamy do środka ryby, po jednym zostawiamy na wierzch. Odkładamy do chwili przyrządzenia.
Po wstępnym podpieczeniu ziemniaków, wyciągamy blachę. W międzyczasie zwiększamy temperaturę grzania do 200°. Układamy między ziemniakami umyte pomidorki. Na sam wierzch układamy przygotowaną wcześniej rybę. Skrapiamy ją z wierzchu oliwą, układamy plasterek cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do chwili aż ryba jest gotowa – najlepiej jest sprawdzić widelcem czy mięso ryby jest białe i wypieczone.
Tak upieczoną rybę od razu podajemy. Na talerzu polewamy ją sokami z blachy.