Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z mintaja
- pół bakłażana
- 2 malutki cukinie lub 1 średnia
- ½ czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- puszka pomidorów bez skórki
- ½ dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Przygotowujemy ratatouille – bakłażana myjemy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski i obficie solimy. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie opłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Cukinię kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, czosnek i zioła prowansalskie (1 łyżeczka) do momentu, gdy cebula się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, podsmażamy jeszcze przez chwilę, po czym dodajemy cukinię, bakłażana i wlewamy pomidory. Dodajemy bulion i całość dusimy, aż płyn wyparuje a warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy przygotowane ratatouille. Filety ryby opłukujemy pod bieżącą wodą, oprószamy z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Filety układamy na warzywach, skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut (w zależności od grubości filetów). Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy świeżym tymiankiem i podajemy z bagietką.