Śledzie z grzybami i pieczoną papryką

Drukuj
20.12.2025  Magda

Śledzie z grzybami i pieczoną papryką to moja domowa wersja smaku, który znamy z pewnej popularnej marki – ale tutaj nie trzeba szukać kawałków śledzia, papryki czy grzybów w oceanie sosu. Wszystkiego jest pod dostatkiem, proporcje są uczciwe, a każdy kęs naprawdę wyrazisty. To świetna propozycja na świąteczny stół – aromatyczna, lekko słodkawa od pieczonej papryki, pełna grzybowej głębi i idealnie kremowa.

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 dużych filetów śledziowych z wody
  • 100g marynowanych pieczarek
  • 80g marynowanych maślaków
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 dużych grzybów suszonych – u mnie prawdziwków
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka majonezu – u mnie light
  • odrobinka miodu do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkie papryki
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka oleju

 

Filety śledziowe próbujemy i jeśli są zbyt słone, moczymy je kilkanaście minut w mleku, następnie osuszamy i kroimy w paski.

 

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20–30 minut, aż zmiękną. Po odciśnięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na łyżeczce oleju razem z odciśniętymi grzybami — do momentu aż cebula się zeszkli, a grzyby nabiorą aromatu.

 

Czerwoną paprykę pieczemy około 30 minut w 180°, po czym przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, aby zaparowała i łatwo dała się obrać. Po obraniu i usunięciu pestek kroimy ją w paski.

 

Pieczarki i maślaki marynowane kroimy w plasterki. W misce łączymy śledzie z podsmażonymi grzybami i cebulą, pieczarkami, maślakami oraz papryką.

 

W osobnej misce robimy sos – mieszamy śmietanę, majonez, słodką paprykę, odrobinę miodu i pieprz. Dodajemy sos do reszty składników i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy co najmniej godzinę — najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystko się przegryzie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *