Skyrniki z owocami

Drukuj
20.07.2024  Magda

Jeśli miałabym powiedzieć, które ze śniadaniowych placuszków są najszybsze i najłatwiejsze to byłyby to zdecydowanie skyrniki. Bez miksera, z minimalnej ilości składników uzyskujemy delikatne, puszyste placuszki, które smakują przepysznie. Skomponujesz je z czym tylko chcesz – z samym cukrem pudrem, z ulubionymi świeżymi owocami lub też z dżemem. Do tego są fit, więc można jeść te pyszności naprawę bez wyrzutów.

Składniki (na około 6 placuszków):

  • opakowanie serka skyr
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 łyżki mąki
  • ulubione owoce do podania
  • cukier puder do oprószenia
  • odrobina oleju do posmarowania patelni

 

Do miski przekładamy skyr, dodajemy jajko oraz esencję waniliową i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

 

Na patelnie teflonową wlewamy odrobinkę oleju i rozgrzewamy – rozprowadzamy okrężnymi ruchami rozgrzany olej. Wykładamy porcję placuszków – około łyżki na placuszek, lekko spłaszczyć łyżką. Smażymy z jednej strony około 2-3 minuty, na średnim ogniu – polecam sprawdzać packą silikonową lekko podważając i patrząc pod spód czy już jest złocisty. Obracamy, lekko jeszcze dociskamy i smażymy 2 minuty na złocisto z drugiej strony. Powtarzamy to samo z drugą porcją – uwaga, druga tura zazwyczaj rumieni się szybciej bo patelnia jest już porządnie rozgrzana – polecam uważam i sprawdzić placki już po około 1,5 minuty.

 

Gotowe placuszki od razu podajemy z ulubionymi dodatkami, oprószone cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *