Składniki (na około 6 placuszków):
- opakowanie serka skyr
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 łyżki mąki
- ulubione owoce do podania
- cukier puder do oprószenia
- odrobina oleju do posmarowania patelni
Do miski przekładamy skyr, dodajemy jajko oraz esencję waniliową i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
Na patelnie teflonową wlewamy odrobinkę oleju i rozgrzewamy – rozprowadzamy okrężnymi ruchami rozgrzany olej. Wykładamy porcję placuszków – około łyżki na placuszek, lekko spłaszczyć łyżką. Smażymy z jednej strony około 2-3 minuty, na średnim ogniu – polecam sprawdzać packą silikonową lekko podważając i patrząc pod spód czy już jest złocisty. Obracamy, lekko jeszcze dociskamy i smażymy 2 minuty na złocisto z drugiej strony. Powtarzamy to samo z drugą porcją – uwaga, druga tura zazwyczaj rumieni się szybciej bo patelnia jest już porządnie rozgrzana – polecam uważam i sprawdzić placki już po około 1,5 minuty.
Gotowe placuszki od razu podajemy z ulubionymi dodatkami, oprószone cukrem pudrem.