Sałatka z halloumi i bakłażanem

Drukuj
18.07.2025   Magda

Inspiracją do tej sałatki były dwie rzeczy – pierwsza to obłędnie przepyszny sos z chrupiącym chili, który u mnie ostatnio używany jest aż w nadmiarze, chciałabym nim polać po prostu każde danie. A w połączeniu z halloumi jest po prostu bezbłędny. Natomiast druga inspiracja to sałatka tabbouleh czyli kuskus, pomidory oraz ogórki – świeżo i lekko. Jeśli dodamy do tego jeszcze podpieczone cudowne bakłażany oraz chrupiące soczyste pestki granatu, mamy sałatkę nie z tej ziemi, egzotyczną i bardzo smaczną. Dodatkowo – wygląda bosko.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 mały bakłażan
  • 150g sera halloumi
  • 100g perłowego kuskusu
  • 1 duży pomidor
  • 1 mały ogórek
  • 3 łyżki pestek z granatu
  • około łyżki siekanych ziół – może być pietruszka, mięta lub bazylia
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina soli do posypania bakłażana

Na dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżeczka chrupiącego chili z oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy w krążki. Posypujemy go odrobiną soli, odstawiamy na chwilę aby się spocił, około 10 minut. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na chwilę.

 

Perłowy kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.

 

W czasie gotowania się kuskusu myjemy pomidora i ogórka i oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Ostawiamy. 

 

Mieszamy wszystkie składniki na dressing. Ser halloumi kroimy w cienkie plasterki.

 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na nich bakłażana, aż się zrumieni z obu stron. Ściągamy go z patelni. Na tą samą patelnie układamy pokrojone w plasterki halloumi, podsmażamy na złocisto z jednej strony. Następnie obracamy, smażymy minutę po czym całość polewamy całością dressingu. Smażymy przez minutę. Ściągamy patelnie z ognia.

 

Składamy danie. Do garnka z kuskusem dodajemy pomidory i ogórki oraz większość posiekanych ziół – zostawmy trochę do posypania. Mieszamy i wykładamy na duży talerz do serwowania. Na to wykładamy podsmażone plasterki bakłażana oraz halloumi. Całość polewamy ciepłym dressingiem z patelni, posypujemy pestkami granatu i serwujemy. Sałatka jest pyszna od razu na ciepło, ale po przegryzieniu też świetnie smakuje na zimno.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *