
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 mały bakłażan
- 150g sera halloumi
- 100g perłowego kuskusu
- 1 duży pomidor
- 1 mały ogórek
- 3 łyżki pestek z granatu
- około łyżki siekanych ziół – może być pietruszka, mięta lub bazylia
- 2 łyżki oliwy
- odrobina soli do posypania bakłażana
Na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- łyżeczka chrupiącego chili z oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy w krążki. Posypujemy go odrobiną soli, odstawiamy na chwilę aby się spocił, około 10 minut. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na chwilę.
Perłowy kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.
W czasie gotowania się kuskusu myjemy pomidora i ogórka i oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Ostawiamy.
Mieszamy wszystkie składniki na dressing. Ser halloumi kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na nich bakłażana, aż się zrumieni z obu stron. Ściągamy go z patelni. Na tą samą patelnie układamy pokrojone w plasterki halloumi, podsmażamy na złocisto z jednej strony. Następnie obracamy, smażymy minutę po czym całość polewamy całością dressingu. Smażymy przez minutę. Ściągamy patelnie z ognia.
Składamy danie. Do garnka z kuskusem dodajemy pomidory i ogórki oraz większość posiekanych ziół – zostawmy trochę do posypania. Mieszamy i wykładamy na duży talerz do serwowania. Na to wykładamy podsmażone plasterki bakłażana oraz halloumi. Całość polewamy ciepłym dressingiem z patelni, posypujemy pestkami granatu i serwujemy. Sałatka jest pyszna od razu na ciepło, ale po przegryzieniu też świetnie smakuje na zimno.












