
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- szklanka purée z dyni
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 100g kremowego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°.
Przygotowujemy cukrowo-maślano-cynamonową warstwę – mieszamy cukier z cynamonem i rozpuszczonym masłem aby uzyskać konsystencje mokrego piasku. Odstawiamy.
Do miski przekładamy purée z dyni, dodajemy jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy i z grubsza mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, po czym dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy dokładnie do połączenia.
Wylewamy połowę ciasta do foremki, na wierzch wykładamy warstwę serka śmietankowego i posypujemy równomiernie połową cynamonowego cukru. Na to dajemy pozostałe ciasta i równomiernie posypujemy pozostałym cukrem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczemy wyciągamy z formy – pomagamy sobie papierem, wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.












