Dyniowy chlebek z serowym nadzieniem i cukrowym wierzchem

Drukuj
17.10.2025   Magda

Niesamowicie miękki, pachnący cynamonem i dynią chlebek poleca się na jesienny podwieczorek. Aby było jeszcze pyszniej do środka dodajemy kremowy serek oraz dwie warstwy chrupiącego cynamonowo-maślanego cukru. Ja się rozpływam na sam opis, a smak… upieczecie sami to się przekonacie, że bomba.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • szklanka purée z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:

  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°.

 

Przygotowujemy cukrowo-maślano-cynamonową warstwę – mieszamy cukier z cynamonem i rozpuszczonym masłem aby uzyskać konsystencje mokrego piasku. Odstawiamy.

 

Do miski przekładamy purée z dyni, dodajemy jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy i z grubsza mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, po czym dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy dokładnie do połączenia.

 

Wylewamy połowę ciasta do foremki, na wierzch wykładamy warstwę serka śmietankowego i posypujemy równomiernie połową cynamonowego cukru. Na to dajemy pozostałe ciasta i równomiernie posypujemy pozostałym cukrem.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczemy wyciągamy z formy – pomagamy sobie papierem, wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *