Pomidorowe orzotto z burratą i pesto

Drukuj
08.07.2025   Magda

Kolejna osłona prostego i pysznego orzotto, tym razem na wskroś pomidorowego. Gotowany w pomidorach makaron orzo, do tego pieczone w piekarniku soczyste pomidory i kremowa, rozpływająca się burrata na wierchu, to połączenie, które nie ma prawa nie smakować bosko. Dla świeżości cudowne bazyliowe pesto i wspaniałe i efektowne danie gotowe. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 150g suchego makaronu orzo
  • szklanka passaty pomidorowej
  • szklanka wody
  • 100ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka suszonego oregano i bazylii
  • odrobina płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 małe kulki burraty
  • łyżka pesto bazyliowego
  • kilka listków świeżej bazylii

 

Nastawiamy piekarnik na 200*. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do nich sól, pieprz, kilka posiekanych drobno listków świeżej bazylii oraz oliwę i mieszamy, aby pomidorki pokryły się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.

 

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwę, wrzucamy pokojoną cebulę i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy czosnek, suszone zioła – bazylię i oregano, odrobinę płatków chili i smażymy jeszcze przez minutę. Wsypujemy orzo, wlewamy passatę, wodę oraz mleko i mieszamy. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i gotujemy 12 minut.

 

Po tym czasie makaron powinien być idealny. Delikatnie go mieszamy, wykładamy na talerze. Na wierzch każdej porcji dajemy kulkę burraty, układamy porcję pieczonych pomidorków a całość polewamy odrobiną pesto bazyliowego. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *