
Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):
- 1 dojrzały banan
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1,5 szklanki mleka – można użyć roślinnego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu klonowego/erytrytolu
- odrobina oleju
Dodatkowo:
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- czekoladowe pierniczki do dekoracji
Wieczorem łączymy płatki owsiane z cynamonem, przyprawą do piernika, kakao, esencją waniliową, proszkiem do pieczenia, solą oraz – jeśli chcemy – wybranym słodzidłem, po czym zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby płatki napęczniały i nabrały aromatu.
Rano natłuszczamy naczynie do zapiekania, wyjmujemy bazę z lodówki i tuż przed pieczeniem dodajemy do niej rozgniecionego banana, mieszając wszystko do połączenia. Przelewamy masę do przygotowanego naczynia i pieczemy 45 minut w 180°, aż wierzch lekko się zarumieni.
W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym. Upieczoną owsiankę polewamy czekoladą, a na wierzchu układamy pokruszone lub mini pierniczki. Podajemy na ciepło.












