Piernikowa owsianka z piekarnika

Drukuj
13.12.2025  Magda

Ta piernikowa owsianka z piekarnika to idealny, rozgrzewający pomysł na zimowe śniadanie – pachnie świętami, jest sycąca i pełna korzennych aromatów. Najlepiej przygotować jej bazę już wieczorem, dzięki czemu rano wystarczy dodać banana, wstawić foremkę do piekarnika i po prostu pozwolić, by dom wypełnił się zapachem piernika. To prosty, wyjątkowy sposób na celebrowanie spokojnego grudniowego poranka.

Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1 dojrzały banan
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 szklanki mleka – można użyć roślinnego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu klonowego/erytrytolu
  • odrobina oleju

Dodatkowo:

  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • czekoladowe pierniczki do dekoracji

 

Wieczorem łączymy płatki owsiane z cynamonem, przyprawą do piernika, kakao, esencją waniliową, proszkiem do pieczenia, solą oraz – jeśli chcemy – wybranym słodzidłem, po czym zalewamy całość mlekiem i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby płatki napęczniały i nabrały aromatu.

 

Rano natłuszczamy naczynie do zapiekania, wyjmujemy bazę z lodówki i tuż przed pieczeniem dodajemy do niej rozgniecionego banana, mieszając wszystko do połączenia. Przelewamy masę do przygotowanego naczynia i pieczemy 45 minut w 180°, aż wierzch lekko się zarumieni.

 

W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym. Upieczoną owsiankę polewamy czekoladą, a na wierzchu układamy pokruszone lub mini pierniczki. Podajemy na ciepło.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *