
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 duży seler
- 300ml bulionu warzywnego, może być z kostki
- 100ml kremówki
- 80g niebieskiego sera
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190°.
Obieramy duży seler, przekrawamy go na pół a następnie kroimy w plastry. Rozłożone plastry selera doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy warzywo gorącym bulionem, a następnie przykrywamy folią. W takiej formie pieczemy przez około 45–60 minut, aż stanie się zupełnie miękkie.
Gdy seler jest już prawie gotowy, zdejmujemy folię, wlewamy kremówkę i dodajemy na wierzchu pokruszony niebieski ser oraz z grubsza posiekane orzechy włoskie. Wstawiamy naczynie ponownie do piekarnika, do rozpuszczenia sera i podpieczenia selera z wierzchu, na około 10–15 minut.
Gotowy seler podajemy na gorąco, polewając powstałym, kremowym sosem.












