Pieczony seler z niebieskim serem i orzechami włoskimi

Drukuj
22.12.2025  Magda

Pieczony seler w bulionie to jedno z tych dań, które potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Z zewnątrz niepozorny, po upieczeniu zmienia się w warzywo o zupełnie nowym charakterze — miękkie, delikatne i lekko słodkawe, niemal kremowe. Kiedy połączymy je z odrobiną śmietanki, intensywnym aromatem sera pleśniowego i chrupkością orzechów włoskich, rodzi się danie, które mogłoby trafić na świąteczny stół w najbardziej eleganckiej restauracji. Tak przygotowany seler świetnie odnajdzie się jako przystawka, ciepły dodatek do pieczonych mięs lub jako samodzielne, wyrafinowane danie warzywne, podane z chrupiącą bagietką lub purée ziemniaczanym. To propozycja idealna na święta — efektowna, nieoczywista i kusząca swoim aromatem jeszcze zanim trafi na stół.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duży seler
  • 300ml bulionu warzywnego, może być z kostki
  • 100ml kremówki
  • 80g niebieskiego sera
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190°.

 

Obieramy duży seler, przekrawamy go na pół a następnie kroimy w plastry. Rozłożone plastry selera doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy warzywo gorącym bulionem, a następnie przykrywamy folią. W takiej formie pieczemy przez około 45–60 minut, aż stanie się zupełnie miękkie.

 

Gdy seler jest już prawie gotowy, zdejmujemy folię, wlewamy kremówkę i dodajemy na wierzchu pokruszony niebieski ser oraz z grubsza posiekane orzechy włoskie. Wstawiamy naczynie ponownie do piekarnika, do rozpuszczenia sera i podpieczenia selera z wierzchu, na około 10–15 minut. 

 

Gotowy seler podajemy na gorąco, polewając powstałym, kremowym sosem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *